Nieuws

Extra afschrijven

Header imageArrow

Afschrijven, hoe zit het ook alweer?

Wanneer je als ondernemer een nieuw bedrijfsmiddel aanschaft boven een waarde van € 450,- ex btw dan ben je verplicht hierop af te schrijven. Voor de meeste investeringen geldt een maximale afschrijving van 20% per jaar waarmee je de kosten dus in 5 jaar afschrijft.
Voor goodwill geldt een percentage van maximaal 10 % per jaar en voor het afschrijven van bedrijfspanden gelden weer andere regels.

Extra afschrijven op bedrijfsmiddelen

Sinds dit jaar heeft het kabinet nieuwe maatregelen ingevoerd. Zo kun je op je investeringen in 2023 direct tot maximaal 50% van de aankoopprijs minus restwaarde afschrijven ten laste van je winst.
Echter geldt wel, net als bij de gewone afschrijvingen, dat de boekwaarde van het bedrijfsmiddel niet lager mag worden dan de restwaarde. Op het bedrag wat op de balans overblijft pas je de komende jaren de gewone afschrijving toe.

Het voordeel van extra afschrijven

Direct meer af kunnen schrijven betekend een een lagere belastbare winst waarover dan natuurlijk ook weer minder belasting betaald hoeft te worden. Niet alle bedrijfsmiddelen mogen meegaan in deze nieuwe manier van afschrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijfspanden en bedrijfsmiddelen waarop al een ander regeling van toepassing is.