Nieuws

Nieuwe pensioenwet

Header imageArrow

Je hebt er vast al het één en ander over gelezen. De één juicht hem toe, de ander maakt zich zorgen. Wat zijn de voordelen van de nieuwe wet?

Iedereen betaald straks voor zijn eigen pensioen

De nieuwe pensioenwet zorgt er voor dat het duidelijker wordt hoeveel pensioen er is opgebouwd. Het pensioen van een deelnemer is voortaan alle premies die namens die deelnemer zijn betaald, plus het rendement dat dit geld heeft opgeleverd.

Je pensioen beweegt sneller mee

De afgelopen jaren gingen de meeste pensioenen niet of nauwelijks omhoog vanwege onvoldoende dekkingsgraad. In het nieuwe pensioenstelsel kunnen pensioenuitvoerders de opbrengst van hun beleggingen sneller gebruiken om de pensioenen te verhogen. Wat nog een voordeel kan zijn, is dat je 10% van je pensioen in één keer op kunt nemen.

Zijn er ook nadelen?

Ja. Er dreigt een pensioengat te ontstaan voor de al wat oudere leeftijdsgroep (vanaf ca.45 jaar) die in het huidige stelsel wel heeft betaald voor het pensioen van de ouderen, maar de huidige jongeren dit niet meer betalen voor hen. Jongeren lopen weer meer risico omdat zij beginnen in dit nieuwe systeem.