Nieuws

Middelingsregeling

Header imageArrow

Als zelfstandig ondernemer kan je inkomen fluctueren. Heb je 3 jaar achter elkaar een sterk wisselend inkomen? Dan heb je ook te maken met wisselende hoogten van je belastingaanslagen. Middeling kan je dan een fiscaal voordeel opleveren. Hiervoor kan een verzoek worden ingediend bij de Belastingdienst.

Hoe werkt middelen?

Wanneer je een gelijkmatig inkomen hebt, val je jaarlijks in dezelfde belastingschijf, middeling is dan niet van toepassing.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw inkomen het ene jaar in het hoogste belastingschijf tarief valt en de 2 opvolgende jaren in het laagste. Bij middeling wordt de te betalen belasting berekent over je gemiddelde inkomen uit box 1 (inkomen uit werk en woning) over de laatste 3 jaren. Door deze gelijkmatige verdeling kan het dus zijn dat je per saldo minder belasting hoeft te betalen omdat je inkomen gemiddeld gezien in de laagste belastingschijf valt.

Afschaffing middelingsregeling

Inmiddels is de middelingsregeling afgeschaft via het Belastingplan 2023. Dit betekent dat 2022-2024 het laatste tijdvak is waarover je nog gebruik kunt maken van deze regeling.

Wil je weten of jij gebruik kan maken van de mogelijkheid tot ‘middelen’?

Neem dan contact met ons op via info@avzadministraties.nl of bel naar 0174-221111 en wij maken graag de berekening voor je.