Nieuws

Vrijstellingen schenkbelasting in 2023

Header imageArrow
In ons vorige artikel gaven wij je tips m.b.t. de aangifte van schenkbelasting.

Er zijn echter ook vormen van schenking die vrijgesteld zijn van deze belasting. Hieronder zetten wij voor je uiteen wat de maximale belastingvrije bedragen dit jaar nog zijn.

  • In 2023 mogen ouders maximaal €6035,- schenken aan hun kind(eren) zonder belasting te hoeven betalen (alle schenkingen van januari tot en met december worden wel bij elkaar opgeteld).
  • Schenkt iemand anders dan je ouders je geld, dan is de eerste €2418,- belastingvrij (dit geldt per schenker, je mag dus van meerdere schenkers €2418 belastingvrij ontvangen).
  • Krijg je meer dan de bovenstaande bedragen, dan betaal je over het meerdere deel belasting als er geen andere vrijstelling geldt.

‘Eenmalige’ vrijstelling

Ben je tussen 18 en 40 jaar oud? Dan mag je één keer in je leven beroep doen op een grote vrijstelling bij een gift van je ouders. Je kunt kiezen tussen:

  • Een eenmalige schenking van ouders van maximaal €28.947 (je mag zelf weten waaraan je het geld uitgeeft). Ben je zelf niet tussen de 18 en 40 jaar maar je fiscale partner wel, dan kun je ook gebruikmaken van deze vrijstelling.
  • Een eenmalige vrijstelling voor een schenking van maximaal €60.298 als je die besteedt aan een studie. Het gaat alleen om studies die meer dan €20.000 per jaar kosten.
  • Een eenmalige vrijstelling voor een schenking van maximaal €28.947 voor de eigen woning. Deze schenking is sinds 1 januari 2023 flink verlaagd.

Schenking van een ander

Je mag ook een hoge belastingvrije schenking ontvangen van iemand anders dan je ouders. Dat is ook als je tussen 18 en 40 jaar oud bent. In dit geval geldt de hoge vrijstelling alleen als je de schenking besteedt aan je woning. Bijvoorbeeld voor het aflossen van je hypotheek. Ook dan geldt het maximum van €28.947.

Let op! Deze optie vervalt mogelijk per 1 januari 2024.

Meer weten over schenken en belastingen? Wij helpen je graag!

Overig nieuws