Nieuws

Einde BPM-vrijstelling in zicht

Header imageArrow

Ben je ondernemer en ga je een bestelauto kopen die op benzine, diesel of gas rijdt?

Dan kun je dit jaar nog gebruikmaken van de BPM-vrijstelling voor ondernemers. Vanaf 1 januari 2025 zal deze vrijstelling komen te vervallen en zullen dus ook ondernemers BPM moeten gaan betalen. BPM (wat staat voor Belasting voor Personenauto's en Motorrijtuigen) was tot nu toe enkel verschuldigd door particulieren bij de aankoop van een personenauto of motorvoertuig met een Nederlands kenteken. Vanaf 2025 wordt deze belasting ook geheven voor bedrijven die een 'grijs kenteken' bedrijfsauto aanschaffen. De kosten voor de aanschaf van een bestelauto zullen dus flink omhoog gaan. Naar verwachting zal de aanschaf van een bedrijfsauto met verbrandingsmotor vanaf 2025 ongeveer 40% duurder zijn in vergelijking met 2024.

Waarom geen BPM-vrijstelling meer?

De nieuwe BPM-regeling wordt getroffen om de uitstoot van CO2 aanzienlijk te verminderen en ondernemers te stimuleren om te investeren in milieuvriendelijke alternatieven zoals emissievrije of volledig elektrische bestelauto’s.Vanaf 2030 wil het kabinet zelfs fossiele voertuigen met een verbrandingsmotor verbieden. Dit is vijf jaar eerder dan de Europese Commissie heeft voorgesteld, zij wilden dit vanaf 2035 realiseren.

Hoe wordt de BPM in 2025 berekend?

Vanaf 2025 wordt het BPM-tarief berekend op basis van de CO2-uitstoot van de bedrijfswagen. De BPM bedraagt € 66,91 per gram CO2-uitstoot. Dus hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger het BPM-tarief. Heeft de auto bijvoorbeeld een  CO2-uitstoot van 200 g/km dan bedraagt de bpm 200 x 66,91 = € 13.382,-