2 November 2023

Vrijstellingen schenkbelasting in 2023

In ons vorige artikel gaven wij je tips m.b.t. de aangifte van schenkbelasting.

Er zijn echter ook vormen van schenking die vrijgesteld zijn van deze belasting. Hieronder zetten wij voor je uiteen wat de maximale belastingvrije bedragen dit jaar nog zijn.

 • In 2023 mogen ouders maximaal €6035,- schenken aan hun kind(eren) zonder belasting te hoeven betalen (alle schenkingen van januari tot en met december worden wel bij elkaar opgeteld).
 • Schenkt iemand anders dan je ouders je geld, dan is de eerste €2418,- belastingvrij (dit geldt per schenker, je mag dus van meerdere schenkers €2418 belastingvrij ontvangen).
 • Krijg je meer dan de bovenstaande bedragen, dan betaal je over het meerdere deel belasting als er geen andere vrijstelling geldt.

‘Eenmalige’ vrijstelling

Ben je tussen 18 en 40 jaar oud? Dan mag je één keer in je leven beroep doen op een grote vrijstelling bij een gift van je ouders. Je kunt kiezen tussen:

 • Een eenmalige schenking van ouders van maximaal €28.947 (je mag zelf weten waaraan je het geld uitgeeft). Ben je zelf niet tussen de 18 en 40 jaar maar je fiscale partner wel, dan kun je ook gebruikmaken van deze vrijstelling.
 • Een eenmalige vrijstelling voor een schenking van maximaal €60.298 als je die besteedt aan een studie. Het gaat alleen om studies die meer dan €20.000 per jaar kosten.
 • Een eenmalige vrijstelling voor een schenking van maximaal €28.947 voor de eigen woning. Deze schenking is sinds 1 januari 2023 flink verlaagd.

Schenking van een ander

Je mag ook een hoge belastingvrije schenking ontvangen van iemand anders dan je ouders. Dat is ook als je tussen 18 en 40 jaar oud bent. In dit geval geldt de hoge vrijstelling alleen als je de schenking besteedt aan je woning. Bijvoorbeeld voor het aflossen van je hypotheek. Ook dan geldt het maximum van €28.947.

Let op! Deze optie vervalt mogelijk per 1 januari 2024.

Meer weten over schenken en belastingen? Wij helpen je graag.

26 Oktober 2023

Schenkbelasting in 2023

Als je een schenking ontvangt, ben je verplicht om deze te melden bij de Belastingdienst middels een aangifte schenkbelasting. De enige uitzondering is wanneer de schenking binnen de jaarlijkse vrijstelling valt, dan hoef je geen aangifte te doen. De aangifte van een schenking in 2023 moet uiterlijk voor 1 maart 2024 bij de Belastingdienst binnen zijn.

Tip! Snelle aangifte, minder belasting

Wanneer je vóór 5 november de aangifte schenkbelasting doet, kun je besparen op de belastingen over je vermogen in box 3. Als namelijk je vermogen op 1 januari lager is, hoef je ook minder belasting hierover te betalen.

Voordelen van schenken

Het is natuurlijk veel leuker om een schenking bij het leven te mogen ontvangen dan een erfenis. Financieel gezien is het ook voordeliger voor zowel de ontvanger als de schenker. Denk hierbij aan:

 • schenkers betalen minder belasting door minder vermogens bezit
 • kleinere nalatenschap waardoor erfgenamen vaak minder erfbelasting hoeven  te betalen
 • schenkers kunnen bijvoorbeeld kinderen helpen met de aanschaf van een huis
 • een schenking voor een woning kan zorgen voor een lagere hypotheekrente omdat er minder geleend hoeft te worden waardoor banken een lagere risico-opslag toe kunnen passen

In ons volgende artikel gaan wij verder in op schenkingen welke vrijgesteld zijn van schenkbelasting.

12 Oktober 2023

Subsidies duurzaam investeren

In ons vorige artikel informeerden wij je over de verlenging van de EIA. De overheid kent nog een aantal subsidies om bedrijven te stimuleren te investeren in milieuvriendelijke technologieën en energie-efficiënte oplossingen wat bijdraagt aan duurzaamheid en milieubehoud. Ook deze regelingen zijn verlengd.

Het gaat hierbij dus niet alleen om verduurzaming van bedrijven zelf, maar ook om bedrijven die werken aan duurzame innovaties. Hieronder nog twee regelingen waar je als ondernemer gebruik van kan maken.

 • MIA (Milieu-investeringsaftrek):
  • ondernemers kunnen met MIA voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken
  • het biedt een kortingspercentage op de fiscale winst
  • de regeling is verlengd tot en met 31 december 2028
  • het percentage belastingaftrek kan online worden gecontroleerd en varieert op basis van de milieuvriendelijkheid van de investering
  • budgetverhoging per 2025 en 2027

 

 • Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen):
  • hiermee kunnen ondernemers willekeurig afschrijven op milieu-investeringen
  • het stimuleert flexibele afschrijvingen van de investeringskosten
  • specifiek gericht op het afschrijven van investeringskosten
  • de regeling is verlengd tot en met 31 december 2028

5 Oktober 2023

Verlenging Energie-investeringsaftrek (EIA)

De overheid moedigt investeringen in energiebesparende en duurzame bedrijfsmiddelen aan met de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Deze regeling biedt jou als ondernemer de mogelijkheid om een percentage van de kosten van dergelijke investeringen af te trekken van je winst wat resulteert in een belastingvoordeel.

Het kabinet heeft op Prinsjesdag aangegeven de EIA te verlengen voor ondernemers tot het jaar 2028. Het aftrekpercentage zal in 2024 wel worden bijgesteld van 45,5% naar 40%. Het bereik van in aanmerking komende investeringen varieert tussen de minimale drempel van 2.500 euro en een maximum van 136 miljoen euro.

Overweeg je een substantiële investering te doen? Dan kan het dus verstandig zijn om dit nog in 2023 te realiseren. Op deze manier profiteer je nog van het hogere aftrekpercentage van 45,5% op de kosten van de investering wat je fiscale last vermindert.

27 September 2023

Prinsjesdag 2023

Vorige week op Prinsjesdag maakte de regering hun plannen voor 2024 bekend. Uiteraard verandert er het komende jaar weer het één en ander in belastingland. Een aantal van deze vernieuwingen zullen wij voor jullie uitlichten. Vandaag te beginnen met de ……

MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is een percentage van de behaalde winst uit 1 of meer ondernemingen (let op! n.v.t. bij winst van een medegerechtigde!) Deze vrijstelling bedraagt momenteel 14% van de winst welke je eerst vermindert met de ondernemersaftrek.

Het voordeel van de MKB-winstvrijstelling wordt in 2024 beperkt. Het rentepercentage wordt namelijk verlaagd van 14% naar 12,7%. Hierdoor betaal je over een groter deel van je winst belasting.

De MKB-winstvrijstelling verlaagt dus je fiscale winst waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Lijdt je onderneming verlies? Dan verkleint de MKB-winstvrijstelling echter ook je fiscale verlies waardoor je in dat geval nadeel ondervindt van de regeling.

18 September 2023

Het is ons gelukt!

Gisteren heeft dit fantastische team, waarvan onze collega André de Graaf deel uitmaakte, 16km gelopen tijdens de Dam tot Damloop om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor Village of Hope in Ghana! De loop begon met een beetje miezer, maar al snel werd het droog en was het perfect weer.

Respect voor iedereen die heeft gelopen en geholpen om een ongelooflijk bedrag van meer dan €. (!) in te zamelen om medische apparatuur te kopen voor Hope Hospital. Zij hebben het zó hard nodig

Alle donateurs super bedankt!
En mocht je alsnog willen doneren? Dan kan natuurlijk altijd nog via deze link https://lnkd.in/ep8jhR7s op de website van https://www.campocharityfoundation.org/

Tot slot een grote dank aan KLABU voor de geweldige hardloopshirts en het fantastische werk dat Jan van Hövell en KLABU doen door sportclubs te bouwen in vluchtelingenkampen.

Tot volgend jaar!

13 September 2023

Dam tot Damloop voor het goede doel!

Wij hebben je hulp nodig!

Zondag 17 september aanstaande loopt onze collega André de Graag 16 km namens de Campo Charity Foundation om geld in te zamelen voor Village of Hope in Ghana tijdens de Dam tot Damloop in Amsterdam.

Village of Hope is een NGO (niet-gouvernementele organisatie) welke zorgt voor weeskinderen en kwetsbare kinderen om hen een betere toekomst te geven. Momenteel hebben zij 246 kinderen onder hun hoede die ze (op)voeden, kleden en ondersteunen. The Village of Hope gelooft dat zonder de juiste gezondheidszorg het redden, beter maken, voorbereiden en voortbewegen van een individu onvolledig zou zijn. Daarom openden zij het Hope Hospital, een 24-uurs medische faciliteit. Het ziekenhuis biedt optometrie/oogheelkunde, tandheelkundige, moeder- en laboratoriumdiensten. Zowel intramurale als poliklinische patiënten worden verzorgd door een team van professionals die er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de patiënten de best mogelijke behandeling krijgen.

Ondanks het geweldige werk dat het personeel van het ziekenhuis doet om levens te redden, zijn er uitdagingen waarmee het ziekenhuis wordt geconfronteerd die de kwaliteit van de zorg welke wij willen voor patiënten belemmeren. Eén van de uitdagingen is het ontbreken van bepaalde apparatuur, waardoor het erg moeilijk is om sommige functies in het ziekenhuis uit te voeren. Daarom heeft Campo Charity Foundation besloten Village of Hope financieel te steunen bij de aanschaf van medische apparatuur voor het ziekenhuis om de kwaliteit van de gezondheidszorg voor de weeskinderen en kwetsbare kinderen te verbeteren.

Het zou fantastisch zijn als jullie ons willen steunen en doneren! Dit kan via deze link  https://lnkd.in/ep8jhR7s

100% van de donaties gaat naar Village of Hope en elke euro telt! Alvast ontzettend bedankt!

31 Augustus 2023

Energiebesparingsplicht in de Glastuinbouw

Energiebesparingsplicht in de Glastuinbouw van kracht sinds 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 is er een nieuwe ontwikkeling gaande in de glastuinbouwsector: de energiebesparingsplicht is van kracht geworden voor glastuinbouwbedrijven. Als jouw bedrijf meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas per jaar verbruikt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze verandering.

Lijst met erkende maatregelen EZK

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft onlangs een lijst gepubliceerd met erkende maatregelen en een handige rekentool om te bepalen hoe jouw bedrijf aan deze energiebesparingsplicht kan voldoen.
Deze nieuwe wetgeving benadrukt het groeiende bewustzijn van het belang van duurzaamheid in de landbouwsector.

Om te bepalen welke stappen je moet ondernemen om aan de energiebesparingsplicht te voldoen, is het allereerst essentieel om het energieverbruik van je bedrijf nauwkeurig in kaart te brengen. Als je meer dan de genoemde drempels verbruikt, dien je erkende maatregelen te implementeren die passen bij de aard van je bedrijfsactiviteiten en de specifieke behoeften van je locatie. De lijst met erkende maatregelen, samengesteld door het Ministerie van EZK, is een waardevolle bron om uit te putten bij het nemen van deze stappen.
Het gebruik van de rekentool kan je ondersteunen bij het maken van weloverwogen beslissingen en het maximaliseren van de positieve effecten op zowel het milieu als je bedrijfsresultaten.

https://lnkd.in/e8MNxtCR

13 Juli 2023

Belastingrente

Wanneer je definitieve aanslag inkomstenbelasting van de Belastingdienst afwijkt van het bedrag dat je in eerste instantie is opgelegd, dan berekent de Belastingdienst belastingrente. Is de definitieve aanslag hoger en moet je dus een bedrag bijbetalen, dan wordt er belastingrente bij je in rekening gebracht. Krijg je belastinggeld terug, dan wordt er belastingrente aan je vergoed.

Rente ECB is leidend

De ontwikkelingen van de ECB rente zijn leidend voor de hoogte van de belastingrente. Het rentepercentage voor de inkomstenbelasting en andere belastingen is per 1 juli 2023 gestegen van 4% naar 6%.

Rente vennootschapsbelasting bevroren

Het kabinet heeft besloten om het rentepercentage voor de te betalen vennootschapsbelasting niet mee te laten stijgen naar 10,5% maar tijdelijk te bevriezen op 8%. Dit zal in ieder geval zo zijn tot 1 januari 2024. In dit geval gaat het kabinet niet mee met de stijging van de ECB rente.

Rente over belastingen

Wel gaat de rente stijging door voor andere belastingen zoals erf-, loon-, dividend-, bron-, omzet en overdrachtsbelasting. Sinds 1 juli 2023 is dit rentepercentage ook gestegen van 4% naar 6%.

29 Juni 2023

Zijn aanloopkosten aftrekbaar?

Kosten welke je hebt gemaakt in de aanloop naar de start van je bedrijf zijn ook aftrekbaar. Daaronder vallen ook kosten die zijn gemaakt met de duidelijke bedoeling een onderneming op te richten. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld marktverkenning of ingewonnen adviezen.

Als de belastingdienst je uiteindelijk als ondernemer beschouwd, kunt je onder bepaalde voorwaarden de btw die je hebt betaald als voorbelasting aftrekken in je aangifte omzetbelasting.

Het is ook mogelijk dat je voor de inkomstenbelasting met terugwerkende kracht alsnog gebruik kunt maken van de speciale regelingen voor ondernemers.

Hou je gewerkte uren bij

Belangrijk is ook om een registratie bij te houden van de uren die je aan je onderneming besteedt. Je kunt het aantal uren dat je vóór de start van je onderneming hebt gemaakt namelijk ook meetellen voor het minimumaantal benodigde uren voor bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek.

Ontvang je een uitkering?

Bijvoorbeeld een WW-uitkering, dan kan het ook belangrijk zijn je gewerkte uren bij te houden.

15 Juni 2023

Het belang van een goede boekhouder

Het nut van een goede boekhouder / accountant

Het inschakelen van een boekhouder of accountant voor je administratie, aangiften en belastingen is ontzettend nuttig. Een goede boekhouder kan je helpen om je financiële gegevens op orde te houden, tijdig aangiften te doen en te voldoen aan je fiscale verplichtingen.

Je blijft zelf verantwoordelijk

Wel is het belangrijk om te onthouden dat je als ondernemer altijd zelf verantwoordelijk blijft voor je aangiften en financiële administratie. Hoewel een boekhouder je kan adviseren en ondersteunen, ben jij degene die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de juistheid en volledigheid van de gegevens die worden ingediend bij de belastingdienst.

Communiceer regelmatig

Verstandig is het daarom om regelmatig met je boekhouder te communiceren, deze vragen te stellen en te zorgen dat je een goed inzicht hebt in je financiële situatie.

Kies de juiste financiële professional

Het kiezen van een goede boekhouder is dus héél belangrijk. AVZ Administraties is de professional partner met ca. 25 jaar ervaring in het vak. Wij zijn van A tot Z bekend met de relevante belastingwetten en -regels. Wij zijn een waardevolle partner voor jouw bedrijf en helpen jou om je financiële zaken op orde te houden.

2 Juni 2023

Nieuwe pensioenwet

Je hebt er vast al het één en ander over gelezen. De één juicht hem toe, de ander maakt zich zorgen. Wat zijn de voordelen van de nieuwe wet?

Iedereen betaald straks voor zijn eigen pensioen

De nieuwe pensioenwet zorgt er voor dat het duidelijker wordt hoeveel pensioen er is opgebouwd. Het pensioen van een deelnemer is voortaan alle premies die namens die deelnemer zijn betaald, plus het rendement dat dit geld heeft opgeleverd.

Je pensioen beweegt sneller mee

De afgelopen jaren gingen de meeste pensioenen niet of nauwelijks omhoog vanwege onvoldoende dekkingsgraad. In het nieuwe pensioenstelsel kunnen pensioenuitvoerders de opbrengst van hun beleggingen sneller gebruiken om de pensioenen te verhogen.

Wat nog een voordeel kan zijn, is dat je 10% van je pensioen in één keer op kunt nemen.

Zijn er ook nadelen?

Ja. Er dreigt een pensioengat te ontstaan voor de al wat oudere leeftijdsgroep (vanaf ca.45 jaar) die in het huidige stelsel wel heeft betaald voor het pensioen van de ouderen, maar de huidige jongeren dit niet meer betalen voor hen.

Jongeren lopen weer meer risico omdat zij beginnen in dit nieuwe systeem.

26 Mei 2023

Minimumloon weer omhoog

Een werkgever moet zijn werknemers minimaal het wettelijk minimumloon (WML) betalen.

Dit minimumloon wordt jaarlijks 2 keer aangepast, op 1 januari en op 1 juli.
Na de verhoging op 1 januari jl. gaat ook op 1 juli aanstaande het minimumloon weer omhoog, deze keer met 3,13%.

De bruto bedragen van het wettelijk minimumloon zijn op basis van een volledige werkweek, meestal 36, 38 of 40u per week. Dit hangt af van de sector waarin je werkt en de mogelijke cao afspraken die zijn gemaakt.

Het minimumloon per 1 juli 2023 komt kort gezegd hierop neer:

Vanaf 21 jaar geldt een maandloon van minimaal €1995,- per maand. Dit is een stijging van 3,13%.

Het uurloon wordt, op basis van een 36 urige werkweek, €12,79.

Wil je bekijken hoe het minimumloon voor jouw werknemers veranderd?

Neem dan een kijkje bij deze tabel van de rijksoverheid
https://lnkd.in/es_XEzFF

9 Mei 2023

Arjan van Mil viert 12,5 jarig jubileum bij AVZ!

Op 1 mei was onze Arjan 12,5 jaar bij AVZ!

Door zijn vakantie was hij dat zelf even vergeten, maar wij natuurlijk niet. Wij hebben hem dan ook goed in het zonnetje gezet en getrakteerd op een heerlijke taart, bloemen en een cadeaubon voor zijn favoriete restaurant.

Wat misschien niet iedereen weet is dat Arjan van Mil zijn verbintenis met AVZ Administraties eigenlijk al langer teruggaat. Al eerder was deze topper werkzaam bij ons waarna hij een paar jaartjes een andere uitdaging is aangegaan.Het bloed kroop toch waar het niet gaan kon en kwam hij ons team weer versterken.

Iedereen hier is trots op de mooie lange geschiedenis die Arjan bij AVZ heeft. Arjan is een ontzettend vakkundige, betrokken en gezellige collega en wij hopen nog héél lang zo fijn te mogen samenwerken met elkaar. Proost kanjer!

28 April 2023

Geef jouw carrière een vliegende start!

AVZ Administraties biedt jou een fantastische kans om jouw carrière een vliegende start te geven! Wij hebben namelijk plek voor een administrateur / assistent accountant.

Zit je in het laatste jaar van je opleiding accountancy of bedrijfseconomie?

En wil je meteen lekker aan de slag om bedrijven financieel gezond te houden? Als administrateur / assistent accountant bij AVZ krijg je de kans om je vaardigheden in de praktijk te brengen en te leren van onze ervaren professionals!

Doorgroeien binnen ons bedrijf!

Je zult verantwoordelijk zijn voor het verzamelen, verwerken en rapporteren van financiële informatie, en je zult assisteren bij het opstellen van jaarrekeningen en belastingaangiften. Maar dat is niet alles! Bij ons krijg je ook de kans om door te leren en door te groeien binnen ons bedrijf. Wij geloven dat het belangrijk is om onze medewerkers te blijven uitdagen en te investeren in hun ontwikkeling. En wie weet word jij dan uiteindelijk zelfs partner binnen ons bedrijf!

Dus, ben je op zoek naar een uitdagende en stimulerende omgeving waar je jouw vaardigheden kunt ontwikkelen? Dan is dit de perfecte vacature voor jou!

Aarzel niet en stuur ons je motivatiebrief vandaag nog!

12 April 2023

Humeur belastend

De voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2023

Wanneer deze op de deurmat valt gaat bij menigeen van ons de haren recht overeind staan. Wij begrijpen maar al te goed dat het betalen van belastingen nou niet het meest aantrekkelijke onderdeel van ons leven is, maar het is nu eenmaal een noodzakelijk kwaad.

Het voordeel van een voorlopige aanslag

De voorlopige aanslag heeft echter ook wel een voordeel. Het helpt je te voorkomen dat je aan het einde van het jaar voor verrassingen komt te staan. Door het maken van een schatting van je inkomsten en uitgaven, kan de Belastingdienst je alvast een bedrag vooruit laten betalen. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je je financiën daarop afstemmen.
Maar let wel op! De voorlopige aanslag is slechts een schatting en kan dus hoger of lager uitvallen dan verwacht. Het is daarom van belang om je situatie goed in de gaten te houden en eventuele wijzigingen tijdig door te geven aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je achteraf moet bijbetalen of geld terugkrijgt.

Dus laten wij het positief blijven bekijken…..

De voorlopige aanslag geeft je de mogelijkheid om je financiële zaken op orde te houden. En wie weet, misschien hou je aan het einde van het jaar nog wel wat extra geld over voor leuke dingen die je wel laten lachen 😉

6 April 2023

Op je paasbest naar het werk

Bedrijfskleding en de fiscus, hoe zit dat?

Werkkleding is 100% aftrekbaar. De Belastingdienst ziet alleen niet iedere zakelijke outfit zomaar als werkkleding. Kan de kleding zowel op de werkvloer als privé gedragen worden? Dan beschouwd de fiscus dit namelijk gewoon als privékleding.

Voorwaarden bedrijfskleding

Om als werkkleding in aanmerking te komen moet aan één van onderstaande voorwaarden worden voldaan;

– de kleding is uitsluitend geschikt als bedrijfskleding,

– er staat een duidelijk zichtbaar logo op elk kledingstuk, in totaal moet dit minimaal 70 cm² zijn,

– de kleding blijft op de werkplek, wordt niet buiten werktijd gedragen en is duidelijk eigendom van de werkgever,

– de kleding wordt verstrekt omdat de arbeidsomstandighedenwet dit voorschrijft via een arboplan, denk hierbij bijvoorbeeld aan veiligheidsschoenen.

30 Maart 2023

Nieuwe regels WOZ / BPM bezwaar

WOZ / BPM rechtsbijstandverleners

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen, partijen welke op no cure no pay basis voor je optreden in WOZ of BPM zaken. Dit zijn rechtsbijstandverleners welke hun geld verdienen aan de uitgekeerde proceskostenvergoedingen en de vergoedingen van immateriële schade bij het overschrijden van behandeltermijnen van juridische procedures.

Huidige werkwijze is verdienmodel

Staatssecretaris van Rij van belastingzaken is van mening dat deze werkwijze een verdienmodel is geworden wat stimuleert om heel veel proceshandelingen in werking te zetten om voor vergoedingen in aanmerking te komen. De toename van dit soort zaken legt een steeds grotere druk op de uitvoering van de wetgeving en de rechtspraak.

Nieuwe regels in de maak

Om deze redenen wil staatssecretaris van Rij dan ook onderstaande maatregelen in deze WOZ / BPM zaken versneld gaan treffen:
– uitbetalen van de vergoedingen voortaan direct aan de belanghebbende,
– het niet uitkeren van vergoeding van immateriële schade,
– geen toekenning van proceskostenvergoeding bij een lichte bijstelling van de WOZ / BPM,
– een aparte procedure voor het recht op een proceskostenvergoeding,
– het intensiveren van de handhaving bij parallelimport van motorrijtuigen.

8 Maart 2023

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)

Vanaf 21 maart 2023 tot en met 2 oktober 2023 kunnen energie intensieve mkb ondernemingen gebruik maken van de TEK regeling (Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb)

Voor wie is de TEK regeling?

Deze tijdelijke tegemoetkoming is voor mkb ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% uitmaken van de totale omzet. Met de TEK regeling krijgt je als ondernemer, waarbij energiekosten een groot deel uitmaken van de totale kosten, hulp bij de hoge te betalen energierekeningen. De TEK regeling kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd over de periode 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

Voldoe je als stichting, vereniging of instelling ook aan de voorwaarden van de regeling? Dan kun je ook een aanvraag voor TEK indienen.

Hoeveel subsidie krijg je met TEK?

De hoogte van de TEK regeling is 50% van het bedrag dat je meer betaalt aan energiekosten dan de drempelprijs. De drempelprijs is € 1,19 per m³ gas en € 0,35 per kWh elektriciteit. De energiekosten tot aan de drempelprijs draag je volledig zelf.

3 Maart 2023

Aangifte Inkomstenbelasting 2022

Inkomstenbelasting 2022

De afgelopen weken heeft de Belastingdienst weer de uitnodigingen voor het indienen van de inkomstenbelasting (IB) gestuurd. Sinds woensdag 1 maart 2023 kun je deze aangifte over het jaar 2022 doen welke uiterlijk op 1 mei 2023 bij de Belastingdienst binnen dient te zijn.

Geen of te laat aangifte doen?

Dien je geen aangifte in of is de aangifte te laat? Dan kan de Belastingdienst een verzuimboete opleggen en zullen zij een schatting maken van je inkomen.

Lukt het je echt niet om de aangifte voor de gestelde datum in te dienen en heb je dus meer tijd nodig? Wij kunnen je helpen met het aanvragen van uitstel.

10 februari 2023

Extra afschrijven

Afschrijven hoe zit het ook alweer

Wanneer je als ondernemer een nieuw bedrijfsmiddel aanschaft boven een waarde van € 450,- ex btw dan ben je verplicht hierop af te schrijven. Voor de meeste investeringen geldt een maximale afschrijving van 20% per jaar waarmee je de kosten dus in 5 jaar afschrijft.
Voor goodwill geldt een percentage van maximaal 10 % per jaar en voor het afschrijven van bedrijfspanden gelden weer andere regels.

Extra afschrijven op bedrijfsmiddelen

Sinds dit jaar heeft het kabinet nieuwe maatregelen ingevoerd. Zo kun je op je investeringen in 2023 direct tot maximaal 50% van de aankoopprijs minus restwaarde afschrijven ten laste van je winst.
Echter geldt wel, net als bij de gewone afschrijvingen, dat de boekwaarde van het bedrijfsmiddel niet lager mag worden dan de restwaarde. Op het bedrag wat op de balans overblijft pas je de komende jaren de gewone afschrijving toe.

Het voordeel van extra afschrijven

Direct meer af kunnen schrijven betekend een een lagere belastbare winst waarover dan natuurlijk ook weer minder belasting betaald hoeft te worden. Niet alle bedrijfsmiddelen mogen meegaan in deze nieuwe manier van afschrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijfspanden en bedrijfsmiddelen waarop al een ander regeling van toepassing is.

26 januari 2023

Het goede doel

Aftrekbaarheid giften

Wanneer je een gift doet naar een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) of een vereniging dan zijn deze aftrekbaar bij de Belastingdienst. Maar let op, hier zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Voor de aftrek van gewone giften geldt een drempel en een maximum. Het bedrag boven de drempel mag je aftrekken, maar niet meer dan het maximumbedrag. Wat het drempelbedrag en het maximumbedrag voor je gewone giften is hangt af van je drempelinkomen.Je drempelinkomen is het totaal van je inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3. Het drempelbedrag is 1% van je drempelinkomen, met een minimum van €60,-. Wat je meer geeft , mag je aftrekken tot een maximumbedrag van 10% van je drempelinkomen.

Periodieke giften

Voor de aftrek van periodieke giften geldt geen drempel. Sinds 1 januari 2023 geldt wel een maximumbedrag van €250.000,- per jaar. Heb je vóór 4 oktober 2022 een periodieke gift gedaan? Dan kunt je deze tot 2027 nog volledig aftrekken in je belastingaangifte.

Wanneer je een gift doet naar een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) of een vereniging dan zijn deze aftrekbaar bij de Belastingdienst. Maar let op, hier zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Voor de aftrek van gewone giften geldt een drempel en een maximum. Het bedrag boven de drempel mag je aftrekken, maar niet meer dan het maximumbedrag. Wat het drempelbedrag en het maximumbedrag voor je gewone giften is hangt af van je drempelinkomen.Je drempelinkomen is het totaal van je inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3. Het drempelbedrag is 1% van je drempelinkomen, met een minimum van €60,-. Wat je meer geeft , mag je aftrekken tot een maximumbedrag van 10% van je drempelinkomen.

Periodieke giften

Voor de aftrek van periodieke giften geldt geen drempel. Sinds 1 januari 2023 geldt wel een maximumbedrag van €250.000,- per jaar. Heb je vóór 4 oktober 2022 een periodieke gift gedaan? Dan kunt je deze tot 2027 nog volledig aftrekken in je belastingaangifte.

16 december 2022

Kerst verrassing

Met de Kerstdagen in het vooruitzicht is het natuurlijk leuk om medewerkers en relaties te verrassen met een kerstcadeau. Deze traditie begon ongeveer in het begin van de 19de eeuw om medewerkers wat extra luxe en een blijk van waardering te bieden.

WKR
Aan alles wat je schenkt kleeft sinds de loop der tijd ook een fiscaal aspect. Over cadeaus moet namelijk belasting betaald worden.
Sinds 2015 valt het geven van een kerstpakket in de werkkostenregeling (WKR). In 2022 is de vrije ruimte over uw fiscale loon tot en met € 400.000 1,7%. Over het bedrag van de loonsom boven € 400.000 is de vrije ruimte in 2022 1,18%. Komt het bedrag dat u onbelast besteedt, boven de grens van de vrije ruimte? Dan moet u over het gedeelte dat boven de grens komt, 80% belasting betalen.

BTW
Verder betaal je natuurlijk BTW over een kerstgeschenk . Deze is aftrekbaar alleen mag je per jaar maximaal €227,- ex BTW per ontvanger geven.

Wil je je medewerkers een kerstbonus in geld geven? Dan moeten er loonheffingen en premies afgedragen worden.

Dus als jij je medewerkers met kerst verrast, laat jezelf dan niet verrassen door de fiscus.

8 december 2022

Fiscale eindejaarstip / afschaffing FOR regeling

Vanaf 1 januari 2023 kan er geen fiscale oudedagsreserve (FOR) meer worden opgebouwd. Dit betekend dus dat je alleen dit jaar nog een deel van je jaarwinst kunt toevoegen aan je oudedagsreserve.

Hoe werkt de FOR?

Tot op heden kunnen zelfstandigen via de FOR regeling jaarlijks een deel van de winst apart zetten om een aanvullend pensioen op te bouwen. Dit is fiscaal gunstig omdat over dit deel van de winst dan nog geen belasting hoeft te worden betaald.
Laat je de FOR uitkeren op je AOW gerechtigde leeftijd? Dan is dat het moment dat je af gaat rekenen met de fiscus. Het voordeel is dat je kunt profiteren van het lage belastingtarief voor AOW-gerechtigden.

Verhoging AOW

Afschaffing van de FOR regeling zal de overheid jaarlijks ca.109 miljoen euro opleveren. Dit geld wil het kabinet gedeeltelijk in zetten als dekking van de verhoging van de AOW.

Maak jij gebruik van de FOR regeling?

Dan wordt deze op basis van de huidige regels afgewikkeld. Dit jaar kun je nog een bedrag toevoegen (dit heet ‘doteren’). Voor het jaar 2022 is de FOR 9,44% van de winst met een maximum van € 9.632.

De FOR omzetten naar lijfrente

Over een gehele of gedeeltelijke vrijval van de FOR moet inkomstenbelasting betaald worden. Je kunt dit voorkomen door de FOR direct om te zetten in een lijfrente. De te betalen lijfrentepremie kun je storten op een bankspaarrekening. Deze inleg mag je dan als aftrekpost meenemen in je belastingaangifte. Per saldo verloopt op deze manier de omzetting van je fiscale oudedagsreserve in een lijfrente fiscaal neutraal.

24 november 2022

Zakelijke overdrachtsbelasting in 2023 omhoog

Per 1 januari 2023 stijgt de overdrachtsbelasting voor bedrijfs- en beleggingspanden van 8% naar 10,4%. Ben je ondernemer en ga je in 2022 nog een koopovereenkomst aan? Of beleg je in vastgoed? Dan is het moment waarop je de akte van levering bij de notaris tekent bepalend voor het te betalen rentepercentage.

Teken je de notariële leveringsakte in 2023, dan betaalt je 10,4% overdrachtsbelasting. Wordt de notariële leveringsakte ook in 2022 getekend dan geldt nog het percentage van 8%.

Het nieuwe tarief van 10,4% geldt straks ook voor de aanschaf van een tweede woning, grond bestemd voor woningbouw en onbebouwde grond.

21 oktober 2022

Afschaffing middelen

Als zelfstandige kan je inkomen fluctueren. Heb je 3 jaar achter elkaar een sterk wisselend inkomen? Dan heb je ook te maken met wisselende hoogten van je belastingaanslagen.

Je kunt bij de belastingdienst een verzoek tot ‘middelen’ indienen. De te betalen belasting wordt dan berekent over je gemiddelde inkomen uit box 1 (inkomen uit werk en woning) over de laatste 3 jaren. Door deze gelijkmatige verdeling kan het dus zijn dat je per saldo minder belasting hoeft te betalen.

In het wetsvoorstel belastingplan 2022 is voorgesteld om de middelingsregeling met ingang van 1 januari 2023 af te schaffen. Hierbij wordt wel rekening gehouden met een overgangsrecht waarin de jaren voor 2023 zijn betrokken. Het laatste tijdvak waarover je kunt middelen wordt dan 2022-2023-2024.

Wil je gebruik maken van de mogelijkheid tot ‘middelen’? Neem dan contact met ons op via info@avzadministraties.nl of bel naar 0174-221111 en wij maken de berekening voor je!

27 september 2022

Laagste vpb-tarief van 15% naar 19%

Vorige week dinsdag presenteerde het kabinet de miljoenennota en het belastingplan voor 2023. In dit belastingplan staat o.a. dat het kabinet het vennootschapsbelastingtarief in de eerste schijf wil verhogen van 15% naar 19%.

Daarnaast wil het kabinet de schijflengte van de eerste schijf inkorten van €395.000,- naar €200.000,-. Dit betekent dat het hoge vennootschapsbelastingtarief van 25,8% dus al ingaat vanaf een belastbaar bedrag boven de €200.000,-.

Voor 2022 is het daarom verstandig om, indien mogelijk, winsten naar voren te halen en daarmee optimaal gebruik te maken van de eerste tariefschijf tot €395.000,-. Wanneer je kosten of investeringen weet uit te stellen tot 2023 zijn deze aftrekbaar tegen 25,8%

18 augustus 2022

De jubelton verdwijnt

Wil je je kind(eren) financieel helpen met het kopen van een woning? Let dan even op!

Per 1 januari 2023 wordt namelijk de schenkingsvrijstelling eigen woning (ook wel bekend als de jubelton) verlaagd van €106.671,- naar €27.231,-. Vanaf 1 januari 2024 zal deze vrijstelling helemaal worden afgeschaft!

Mensen tussen de 18 en 40 jaar kunnen nu nog een belastingvrije schenking voor een eigen woning krijgen van maximaal €106.671. Naast deze vrijstelling kunnen ouders hun kind eenmalig een bedrag van €27.231 belastingvrij schenken om vrij te besteden. In 2023 wordt de vrijstelling eigen woning naar datzelfde bedrag verlaagd. Ouders kunnen dit bedrag schenken voor de eigen woning óf voor een vrije besteding. Gebruik maken van beiden kan niet.

4 augustus 2022

Klopt jouw uurtarief nog wel?

Met de huidige inflatie is het verstandig om je (uur) tarief eens tegen het licht te houden, want….. kom je hier nog steeds wel mee uit?

Het blijkt dat veel zzp’ers het moeilijk vinden om hun tarief te verhogen.

Hierdoor werken velen al jaren op hetzelfde prijsniveau. Een grote fout die hierbij wordt gemaakt is dat zzp’ers redeneren vanuit de opdrachtgever. Al snel wordt gedacht dat er te veel wordt gevraagd en dat de opdrachtgever nooít akkoord zal gaan. Hiermee doe je jezelf als zzp’er echt tekort.

Hoe bereken je je tarief?
Een uitgangspunt bij het bepalen van je (uur)tarief is dat je uitzoekt wat iemand met hetzelfde werk in loondienst verdient. Als zzp’er moet je namelijk flink boven dat tarief zitten.

Waar moet ik rekening mee houden?
Wanneer je ziek bent betaald je opdrachtgever je niet door, je krijgt geen vakantiegeld en ook geen dertiende maand. Verder hoeft je opdrachtgever geen loonbelasting en sociale lasten voor je af te dragen.
Ook moet je zelf voor een buffer zorgen en je pensioen regelen. Dit alles lukt alleen als je tarief hoog genoeg is.

Kijk dus nog eens kritisch naar je (uur)tarief.
AVZ Administraties kan je ruggensteun geven en voorrekenen wat je nodig hebt voor een duurzaam, toekomstbestendig inkomen uit je onderneming. Wij helpen jou als ondernemer graag vooruit!

28 juli 2022

Nieuwe wet oproepkrachten

Met ingang van 1 augustus 2022
gaat er een nieuwe wetgeving in waarmee oproepkrachten meer rechten krijgen.

Een verplichting wordt dat het voor een werknemer meer voorspelbaar is wanneer deze een oproep tot werk kan verwachten.

Heb je werknemers met een nul uren contract?
Dan zul je in de arbeidsovereenkomst moeten opnemen op welke dagen en tijden de werknemer verplicht beschikbaar moet zijn. Dit zijn de referentiedagen en -uren. Ook dien je aan te geven hoever van tevoren er kan worden opgeroepen.

Het vastleggen van de beschikbaarheid geeft uiteraard géén recht op loon. Dat wordt uitgekeerd als er feitelijk werkzaamheden zijn verricht.

Werk je met min / max contracten?
Dan geldt verder dat in de arbeidsovereenkomst (AO) moet worden vermeld wat het aantal gewaarborgde uren is en wat het loon zal zijn voor de uren boven de gewaarborgde uren.

Roep je de werknemer op buiten de overeengekomen dagen en tijdstippen?
Dan mag deze weigeren om te komen werken. Aan deze weigering mogen géén negatieve gevolgen worden verbonden.

Heb je al bestaande contracten?
Binnen één maand dien je de bovenstaande informatie te verstrekken als een werknemer daarom vraagt.